|
|
Obecny czas: Wto Wrz 07, 2010 2:02 am
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
maj27
Dołączenie: Czw Lip 06, 2006 12:00 am Posty: 414
|
 Dziennik elektroniczny
Chciałabym się zapytać nauczycieli prowadzący dziennik elektroniczny czy oprócz prowadzenia tego dziennika muszą prowadzić ten tradycyjny " papierowy".
|
| Czw Lut 04, 2010 7:04 am |
|
 |
|
KasiaG
Dołączenie: Pią Kwi 04, 2003 12:00 am Posty: 98 Miejscowość: Pomorze
|
 Re: Dziennik elektroniczny
My musimy, może dlatego,że dziennik elektroniczny mamy dopiero drugi rok, w dodatku ten pierwszy był "wdrożeniowy"
|
| Pon Lut 08, 2010 8:24 pm |
|
 |
|
maj27
|
Kasiu, a kto wklepuje oceny do tego elektronicznego dziennika? Każdy z nauczycieli wpisuje oceny ze swojego przedmiotu swoim uczniom tak? I taki rodzic widzi oceny tylko swojego dziecka a nie widzi ocen kolego syna?
|
| Pon Lut 08, 2010 9:18 pm |
|
 |
|
KasiaG
|
Właśnie tak. Nasz dziennik dopiero raczkuje, ale u mojego syna w gimnazjum jest super. Widać nieobecności, proponowane oceny na półrocze, można napisać do wychowawcy i np. usprawiedliwić dziecko za nieobecne dni, a do tego nieobecności skanuje i nanosi poprawki ... sekretarka. U mnie sami musimy ręcznie. Jest też wersja sms, rodzic dostaje informacje o ocenach na komórkę. Poniewiaż u mojego syna taki dziennik obsługuje firma płaciłam 20 zł za cały rok. Muszę powiedzieć, że jako rodzic jestem bardzo zadowolona, ale jako nauczyciel dobija mnie pamiętanie o każdej niewpisanej do dz. elektronicznego ocenie.
|
| Wto Lut 09, 2010 5:40 pm |
|
 |
|
maj27
|
Jakby nie było - dodatkowa fucha dla nauczyciela. Nie bardzo rozumiem za co płaciłaś te 20 zł? No u mnie sekretarka na pewno nie będzie za nas nic robić. To rozumiem , że każdy przedmiotowiec wpisuje swoje oceny? A co z rodzicami, którzy nie mają dostępu do neta? A adres Twój e-mailowy mają rodzice czy to jakos jest zintegrowane z tym dziennikiem elektronicznym?
|
| Wto Lut 09, 2010 10:26 pm |
|
 |
|
belfer1952
Dołączenie: Czw Cze 02, 2005 12:00 am Posty: 2
|
Przecież znacznie prościej jest wysyłac informacje do rodziców pocztą elektroniczną. Jako procent rodziców w tej chwili biegle posluguje się komputerem i jest w stanie kompetentnie korzystać z dziennika elektronicznego? Koszt wdrożenia e-dziennika w szkole to ok. 120 tys. zł. Niech nikt nie mówi, że można to zrobic taniej, w oparciu np. o pracownie MEN. To bzdura: musi być zrobiona nowa sieć lokalna z dostępem do niej w każdej klasie, komputer w każdej klasie (lub laptop dla każdego nauczyciela), porządny serwer i oprogrogramowanie. Pomysły, aby po lekcjach hurtem nauczyciel wklepywał w pracowni komputerowej dane z karteczki jest chorym pomysłem. Każdy rodzić chciałby widzieć oceny swego dziecka na tle całej klasy - wtedy może mieć pełnejszą informację - ale debilne interpretacje przepisów o ochronie danych osobowych na to nie pozwalają.
|
| Wto Lut 09, 2010 10:49 pm |
|
 |
|
imzd
Dołączenie: Pią Lip 14, 2006 12:00 am Posty: 1
|
W naszej szkole jest tak, nauczyciel na lekcji wpisuje oceny do dziennika tradycyjnego + swojego kajetu ( aby wiedział co ma wpisać do elektronicznego) + do zeszytu przedmiotowego ucznia dla rodziców którzy neta nie mają. Następnie w domu wpisuje do dziennika elektronicznego. Na zebranie z rodzicami oczywiście tradycyjne karteczki. Jeżeli nauczyciel nie wpisze czegoś na czas - wpis do akt. pozdrawiam
|
| Śro Lut 10, 2010 9:26 pm |
|
 |
|
belfer1952
Dołączenie: Czw Cze 02, 2005 12:00 am Posty: 2
|
No i jesteśmy w domu! Kolejny debilny pomysł podjęty przez tępych biurokratów szkolnych w imię "nowoczesności".
|
| Śro Lut 10, 2010 9:40 pm |
|
 |
|
maj27
|
"Jeżeli nauczyciel nie wpisze czegoś na czas - wpis do akt."
Co to znaczy na czas, ile go ma?
|
| Czw Lut 11, 2010 8:59 pm |
|
 |
|
KasiaG
|
Maj 27. Jako rodzic wpłaciłam 20 zł w szkole mojego dziecka, bo ich dziennik obsługuje jakaś tam firma. U mnie w szkole rodzice mają podgląd w oceny swojego dziecka za darmo, bo dziennikiem "opiekuje" się jedna z naszych nauczycielek. W każdej klasie jest komputer i nauczyciel na bieżąco wpisuje oceny do dziennika lekcyjnego i elektronicznego, to samo robi z nieobecnościami czy uwagami. Do własnych dzienniczków uczniowie wpisują sobie oceny sami i to jest ich obowiązek,żeby o to zadbać. W mojej sali akurat komputer nawalił, więc staram się pamiętać, żeby uzupełnić wpisy np. w pokoju nauczycielskim gdy mam okienko lub jest też możliwość robienia tego w domu przez szkolną stronę internetową. Żadnych durnych wpisów do akt nie mamy  Raz na jakiś czas dyrektor sprawdza, czy nauczyciele w miarę na bieżąco uzupełniają dziennik i prosi o uzupełnienie wpisów tych, którzy mają braki. Dla rodziców tak na prawdę nic się nie zmieniło, tak jak do tej pory są spotkania z rodzicami, na których - ci co nie dysponują internetem-mogą dowiedzieć się o ocenach swoich dzieci. Na początku, jak wchodził dziennik elektroniczny, było dużo zamieszania i krytycznych uwag, teraz każdy się do tego przyzwyczaił. Podkreślę jeszcze raz, że jako rodzic jestem bardzo zadowolona z możliwości codziennego kontrolowania ocen mojego dziecka i nie muszę mieć porównania z innymi uczniami.
|
| Sob Lut 13, 2010 10:24 pm |
|
|
Kto jest na forum |
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|
 |